Parijs-Roubaix03-10-2021

Sonny Colbrelli wint na ware helletocht Parijs-Roubaix

Compiègne - Roubaix (257.7km)

Florian Vermeersch mist net entree door de grote poort

Je kunt de renners geen regen toewensen in Parijs-Roubaix maar juist deze uitzonderlijke najaarseditie kreeg op voorhand massa’s water te verwerken. Een natte editie was van 2002 geleden en toen maakte een jonge Belg furore, toeval of niet zou er ook nu één stevig aan de poort komen kloppen. Er was Sonny Colbrelli voor nodig om dat te verhinderen.

Vooraf: het werd niet de Parijs-Roubaix van Wout van Aert, hij was goed maar niet super dat bleek al bij de passage in het bos van Wallers-Arenberg. Na de doortocht moest hij reeds aan de bak om een groepje met de ontketende Mathieu van der Poel (de rug houdt het beter dan voorzien) aan de leiding te counteren. In de slotfase vond hij in de achtervolging op de leiders wel het tempo en werd finaal zevende.

Parijs-Roubaix 2021 © ASO/Pauline Ballet

Florian Vermeersch reed na vijftig kilometer weg in een grote groep waar aanvankelijk oa ook Greg Van Avermaet, Nathan Van Hooydonck, Jasper Philipsen en Gianni Moscon deel van uitmaakten.

Halfweg koers waren er vooraan nog vier renners te vinden: Vermeersch, Nils Eekhoff, Luk Rowe en Max Walscheid. Rowe en Walsheid vielen daarop weg en de Belg en de Nederlander konden even alleen verder.

Ondertussen schudde van der Poel stevig aan de boom in de achtergrond maar liet zich toch even verrassen toen Colbrelli wegreed. Vermeersch en Eekhoff werden door wat resteerde van de vroege vlucht terug opgeslorpt.

Vermeersch kon wel weer deel gaan uitmaken van een nieuwe kopgroep met Moscon, Bissegger, Walscheid, Philipsen, Stannard en Van Asbroeck. Daaruit onstond in Orchies een trio met Moscon, Van Asbroeck en Vermeersch.

In Bersée liet Moscon zijn twee medevluchters achter en leek even aan een lange solo naar Roubaix te beginnen. Zijn voorsprong bedroeg tot bij anderhalve minuut op een achtervolgend groepje met oa van der Poel, Colbrelli, een sterke Boivin en nog steeds van Asbroeck en Vermeersch.

Florian Vermeersch en Tom van Asbroeck in achtervolging op Gianni Moscon © ASO/Pauline Ballet
Florian Vermeersch en Tom van Asbroeck in achtervolging op Gianni Moscon © ASO/Pauline Ballet

Van der Poel bleef proberen om alleen weg te komen maar Colbrelli pareerde vinnig. Florian Vermeersch leek ondertussen zijn tweede adem gevonden te hebben en maakte steeds meer indruk, ook op zijn medevluchters.

Moscon kende pech, moest van fiets wisselen en die leek te hard gezette banden te hebben. Gevolg was een schuifpartij niet veel verder in Cysoing en de aansluiting was bijna een feit. Boivin viel letterlijk weg en het was het trio van der Poel-Colbrelli-Vermeersch dat uiteindelijk Moscon kon achterhalen bij Camphin-en-Pévèle.

Op Carrefour-de-l’Arbre zou de beslissing kunnen vallen maar enkel Moscon moest daar zijn inspanningen bekopen, de rest lost elkaar van geen vin en dat zou zo zijn tot op de piste in Roubaix. Enkel Vermeersch deed nog een poging om de twee favorieten te verrassen, Colbrelli reageerde.

Op de wielerbaan speelde Vermeersch ridder of mis, ging gevat aan voor de laatste bocht maar kon niet weerstaan aan de terugkeer van Sonny Colbrelli. Hij bleef finaal wel Mathieu van der Poel voor.

Alhoewel zijn optreden vandaag het beste laat verhopen voor de toekomst is dit misschien wel een reuzekans gemist voor de jongeman die twee weken geleden nog goed was voor brons op het WK tijdrijden bij de beloften.

De onderweg fel geplaagde Yves Lampaert verklaarde over superbenen te beschikken en werd teleurgesteld vijfde. Tom van Asbroeck werd achtste net na van Aert.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen