Giro19-05-2021

Mauro Schmid pakt zege in Montalcino

Rit 11: Perugia - Montalcino (162km)

Mini Strade ongenadig voor Remco Evenepoel, Bernal oppermachtig

De gevreesde etappe vandaag naar Montalcino inspireerde ook vandaag weer vroege vluchters. Met Dries De Bondt, Harm Vanhoucke (nog niet echt in beeld deze Giro) en Lawrence Naesen waren daar drie Belgen bij.

Reeds op de eerste gravelstrook trok Ineos hard door onder aanvoering van Filippo Ganna, waarop het peloton brak. Evenepoel moest een halve minuut toegeven maar kwam daarna weer aansluiten in een grotere groep. Ook Vlasov en Yates hadden de versnelling gemist.

Op de voorlaatste gravelstrook moest Evenepoel er definitief af, hij maakte een slechte indruk op de gravel, te voorzichtig of onmachtig. Het feit dat het heel lang duurde tot Almeida hem kwam bijstaan hielp niet.

Vooraan waren de koplopers aan hun race naar de ritzege begonnen. Met nog 10 km te gaan was hun voorsprong nog meer dan vijf minuten. De Bondt was net daarvoor met Mauro Schmid en Alessandro Covi weggereden maar moest die inspanning bekopen.

Achter hen moesten de laatste renners van het peloton de een na de ander afhaken. Buchmann was weggereden bij de rest van de favorieten en kreeg op de top van de Passo del Lume Spento compagnie van een losgeslagen Egan Bernal.

Schmid nam in de straten van Montalcino de maat van Covi. Zijn eerste zege bij de profs. Harm Vanhoucke werd derde terwijl hem onderweg wel vaak zegekansen waren toegedicht. Later bleek dat hij op een tiental kilometer van het einde ten val gekomen was en zo zijn kansen in rook zag opgaan. Dries De Bondt werd vierde, Lawrence Naesen tiende.

Bernal kon Buchmann nog enkele seconden voorblijven en daarna was het seconden en minuten tellen. Stonden deze morgen nog tien renners in dezelfde minuut, staat nu enkel nog Vlasov binnen de zestig seconden van Bernal. De Giro lijkt zowat gereden.

Vlasov verloor 23 seconden, Yates 26, Carthy 33, Evenepoel 2 minuten en 8 seconden.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen