Julian Alaphillipe oppermachtig in Landerneau

Rit 1: Brest - Landerneau (197.8km)

Nervositeit van tourbegin zorgt voor veel averij

Kersverse papa Alaphillipe liet de rest niet lang dromen. Met meer dan twee kilometer te gaan sprong de wereldkampioen weg op de Côte de la Fosse aux Loupes en niemand had een antwoord klaar. Pierre Latour probeerde gezwind maar moest passen.

Gedoodverfd favoriet van der Poel kwam na slecht gepositioneerd te zijn naar voren bij de achtervolgers maar brak. Wout van Aert reed op de limiet en beperkte dan maar de schade voor kopman Roglic. Die sprintte naar de derde plaats net na Michael Matthews, die groen pakt. Ide Schelling sprokkelde onderweg voldoende punten om de bergtrui te veroveren.

De rit werd overschaduwd door twee grote valpartijen waardoor reeds heel wat renners hoop en ambitie moesten bijstellen. De eerste valpartij op een 65 kilometer van het einde werd veroorzaakt door een onvoorzichtige toeschouwer die een bord ophield met een boodschap voor thuis. Tony Martin ging onderuit en achter hem tientallen anderen. Je zou bij zo’n situatie de koers kunnen neutraliseren maar daar dacht de organisatie niet aan.

Met enkele kilometer te gaan was er alweer een massale uitschuiver, bij hoge snelheid in de aanloop naar de laatste klimkilometers.

Bij Ineos verloor Porte meer dan 2 minuten, Hart meer dan 5 minuten. Movistar verloor Soler, hij kwam nog wel over de einstreep net voor de bezemwagen maar gaf forfait voor de rest van de Tour. Had Michael Woods klassementsambities dan mag hij die wellicht opbergen: hij verloor meer dan 8 minuten bij de eindafrekening. Andere slachtoffers bij dat team: Froome en Daniel Martin.

UAE van tourwinnaar Pogacar deelde ook in de brokken. Hirshi, McNulty en Berg waren de voornaamste getroffenen daar. Verder liepen zowat het halve peloton averij op en wordt het afwachten wanneer dat tot vroege opgaves leidt.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen