Miguel López beste berggeit op Col de la Loze

Roglic steviger in het geel

Vandaag zou de Tour kon beslist worden. Kon je de Tour niet winnen dan kon je hem in ieder geval verliezen. Op het eind lag een onbekende factor te wachten, de nieuw opgevoerde Col de la Loze. Een onding werd gezegd, de Tour heeft nu ook zijn klim Angliru of Zoncolan waardig. Of werd alles fel opgeblazen?

Egan Bernal kwam niet meer aan de start, zijn zwanenzang eindigt hier. Niet goed genoeg, uit vorm, rugpijn, niet stressbestendig? Bij zijn ploeg komen we weinig te weten. Daar is men trouwens aan bezinning toe, alleen Giro of Vuelta winst kan dit seizoen nog redden.

Vijf renners mochten wegrijden: Julian Alaphilippe, Richard Carapaz, Daniel Martin, Gorka Izaggire en de ritwinnaar van gisteren Lennard Kämna, vandaag op zoek naar de bollentrui. Thomas De Gendt was daar niet bij, al probeerde hij in de aanvangsfase meermaals een vlucht op te zetten.

Lennar Kämna loste vroeg op de Col de la Madeleine. De andere vier reden samen over de top. Carapaz pakte de meeste punten boven maar Pogacar (vijfde) nam virtueel de bergtrui over van Cosnefroy. Vooraan speelden ze Daniel Martin kwijt in de afdaling.

Met een paar minuten voorsprong begon het leiderstrio aan de slotklim van meer dan 20 kilometer. Bahrein-Merida had in het peloton het meeste kopwerk opgeknapt tot dan toe en bleef dat nog kilometers lang doen. Tevergeefs zou later blijken.

Alaphillipe haakte af met 12 km te gaan, Carapaz loste Izagirre wat verderop maar had slechts een kleine voorsprong meer op de favorieten. Daar zakte het temp terug en Carapaz kon terug een 45 seconden voorsprong nemen. Vier kilometer te gaan.

López probeerde maar werd gecounterd door Pogacar, Kuss, Roglic en Porte. Carapaz werd op 3 km van het einde bijghaald. Kuss liep even weg toen Roglic liet begaan, Lopez sprong op het wiel van de Amerikaan en liet hem even verder ook achter.

López ging voor de ritzege, Roglic sprong weg bij Pogacar. Het werd een titanenstrijd op korte afstand van elkaar. Lopez overleefde de laatste lelijke bult. Pogacar kraakte pas echt in de laatste honderd meter en liep binnen op 15 seconden van zijn landgenoot. Mikel Landa offerde zijn ploeg op maar kraakte vrij vlug als het er echt om ging. López wordt derde, Porte beperkte de schade en wordt vierde.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen